13 tehnici de suprimare a adevărului

Aceste metode trebuie să ne lumineze în ceea ce priveşte metodele folosite de către oamenii mici ai lumii mari! Aceste tehnici sunt folosite de politicieni, avocaţi, manipulatori, în general de cei care sunt interesaţi de crearea unei imagini false despre realitate.

13 tehnici de suprimare a adevărului

de David Martin

Acuzaţiile puternice, credibile referitoare la activităţi criminale la nivel înalt pot distruge un guvern. Când un guvern nu posedă o apărare puternică bazată pe dovezi, atunci se angajează alte tehnici. Succesul acestor tehnici depinde puternic de o presă supusă, cooperantă şi o opoziţie politică mai degrabă simbolică.

 1. Bagatelizează. Dacă nu s-a dat la TV, dacă nu a fost ştire, nu a avut loc.
 2. Fă pe indignatul. Mai este cunoscut şi ca jocul „Cum îndrăzneşti?”
 3. Caracterizează acuzaţiile ca „zvonuri” sau chiar ca „zvonuri strigătoare la cer”. Dacă, în ciuda faptului că informaţia nu mai apare în mass-media, publicul continuă să fie interesat de aceste suspiciuni, nu vor fi considerate decât „zvonuri”.
 4. Distruge paiaţa. Ocupă-te numai de cele mai puţin importante aspecte. Mai mult, crează propriul om de paie. Inventează zvonuri nebune şi oferă-le piste false atunci când te prefaci că dezvălui toate acuzaţiile, reale sau ireale deopotrivă.
 5. Numeşte scepticii „conspiraţionişti”, „habotnici”, „înguşti”, „alarmişti” şi bineînţeles „zvoneri”. Apoi, trebuie să eviţi orice dezbatere onestă sau discuţie deschisă cu oricare dintre oamenii pe care i-ai atacat.
 6. Respinge acuzaţiile. Încearcă să marginalizezi criticii sugerând puternic că aceştia urmăresc un atac politic sau că au ieşit la rampă pentru bani.
 7. Invocă autoritatea. Aici, presa controlată şi falsa opoziţie pot fi foarte folositoare.
 8. Cataloghează acuzaţiile ca „ştiri răsuflate, fumate”.
 9. Vino pe jumătate curat. Aceasta este cunoscută, de asemenea, ca „confesiune şi eludare”. În acest fel, creezi impresia de candoare şi onestitate în timp ce admiţi doar „greşelile” inofensive, neimputabile penal. Această stratagemă necesită adesea acceptarea unei poziţii defensive, diferită de cea iniţială.
 10. Caracterizaţi crimele ca deosebit de complexe, iar adevărul imposibil de cunoscut.
 11. Motivează înapoi, utilizând metoda deducţiei spre răzbunare. Cu o deducţie riguroasă şi exhaustivă, dovada crimei devine irelevantă. De exemplu: Avem o presă complet liberă. Dacă presa ar fi ştiut că Biroul pentru alcool, tutun şi arme de foc (BATF) ar fi avut cunoştinţă despre explozia din Oklahoma City, aceasta ar fi informat publicul. Presa nu a informat, deci acuzaţia că BATF ar fi ştiut dinainte de explozie nu este reală. O altă variaţie pe această temă implică probabilitatea mare a apariţiei unei scurgeri de informaţii în această situaţie, caz în care presa ar fi relatat despre ea.
 12. Solicitaţi scepticilor să rezolve complet cazul.
 13. Schimbaţi subiectul. Această tehnică include crearea şi/sau difuzarea unei distrageri a atenţiei.
Reclame
 1. Niciun comentariu până acum.
 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: