Inventatorii români şi invenţiile lor

Articol preluat de pe  http://www.inventatori.ro/viewlink.php?id=47#,  unde a fost adăugat de către Gabriela Vâlceanu.

PUTEM OBSERVA cu stupoare cum chiar unii români afirma despre locuitorii acestei tari ca ar fi doar nişte “barbari” încă de pe vremea dacilor, care n-ar fi ştiut nici măcar să scrie (cum prezintă în unele articole “Academia Cațavencu”) si ca românii sunt si acum “codaşii Europei”! Astfel de afirmaţii pot fi semne de incultura crasa sau, de cele mai multe ori, de rea voinţa, ce apare ca un rezultat al oportunismului unor ziarişti care nu urmăresc altceva decât banii care vin din Vest sau de la Est.

Şi pentru ca autorii celui mai popular dicţionar occidental “Larousse” nu vorbesc deloc de români ca naţiune importantă pentru dezvoltarea civilizaţiei umane, vom prezenta o serie de inventatori de marcă originari din România, sau personalităţi mondiale de prima mărime care aparţin acestui neam, dar care din păcate nu sunt cunoscuţi, deoarece se pare ca mass-media româneasca este mult mai preocupata de cazuri stupide care nu au nici o valoare umană şi naţională.

”Rachetele expediate de la Cape Kennedy si aripile “Delta” au fost inventate la Sibiu înca din 1555! Onest, Robert Charroux a semnalat acest eveniment, cu toate amănuntele necesare si cu o fireasca uimire că “istoria oficiala” a “reuşit” să-l neglijeze”. Racheta spaţială cu trei etaje de carburant solid (”model Cape Kennedy”) a fost inventata în 1529 si trimisa în spaţiu cu succes în 1555, în prezenta a mii de spectatori. Realizator: Conrad Haas, şeful Depozitului de Artilerie de la Sibiu (1550-1570).

Aceasta informaţie si următoarele provin dintr-un vechi manuscris descoperit de prof. Doru Todericiu, în 1961, la Biblioteca din Sibiu. Lista invenţiilor menţionate în manuscris conţine: racheta cu doua etaje de ardere (1529); racheta cu trei etaje (1529), baterie de rachetă (1529), căsuţa zburătoare (1536), experimentarea principiului arderilor necesare la racheta cu mai multe etaje (1555), utilizarea aripioarelor de stabilizare având forma literei delta (1555)”. “Căsuţa zburătoare”, propulsata în aer de racheta, nu era nimic altceva decât anticiparea cabinei spaţiale folosită de cosmonauţi începând cu anii ’50!” În lucrare erau menţionate si pulberile lui Ioan Românul din Alba Iulia.

”Radioactivitatea artificiala a fost descoperita de o savanta de la Facultatea de Ştiinţe Bucureşti, si însuşită apoi de Marie Curie şi întrebuinţată pentru distrugere. Cerând un grad superior la facultate, savanta românca îi scria regelui Carol al II-lea: “Numirea mea s-ar putea face pe aceeaşi cale excepţională ca şi a domnilor recomandaţi de dl. Perrin, ca o recompensa a descoperirii radioactivităţii artificiale, care este a mea si de al cărui fruct s-a bucurat dna Joliot Curie, recomandată de însuşi dl. Perrin pentru Premiul Nobel. Domnul Decan al Facultăţii de Ştiinţe şi o parte din profesori mă sacrifică pentru a nu-i nemulţumi pe dl. Perrin si pe soţii Joliot Curie, de care, zic dumnealor, au nevoie.” Veşnicele “plecăciuni” faţa de cei de afară, bogaţi, deci deştepţi şi merituoşi! Nedreptăţita savanta înfiinţase din proprie iniţiativă Catedra de Radioactivitate de la Facultatea de Ştiinţe Bucureşti”.

1827 – Petrache Poenaru, membru al Academiei Române şi unul dintre organizatorii învăţământului naţional inventează predecesorul stiloului modern: “condei portăreţ, fără sfârşit, alimentându-se singur cu cerneală”.
1858 – Bucureşti – primul oraş din lume iluminat cu petrol şi prima rafinare a petrolului.
1880 – Dumitru Văsescu – construieşte automobilul cu motor cu aburi.
1881 – Alexandru Ciurcu – obţine un brevet al invenţiei din Franţa prin care prevede posibilitatea zborului cu reacţie.
1885 – Victor Babeş – realizează primul tratat de bacteriologie din lume.
1886 – Alexandru Ciurcu – construieşte invenţia prima ambarcaţiune cu reacţie.
1887 – C. I. Istrate – Friedelina şi franceinele (coloranţi).
1895 – D. Hurmuzescu – descoperă electroscopul.
1899 – C.I. Istrate – o noua clasa de coloranţi.
1900 – Nicolae Teclu – becul cu reglarea curentului electric si gaz.
1904 – Emil Racoviţa – fondatorul biospeologiei.
1905 – Augustin Maior – telefonia multiplă.
1906, 18.03 – Traian Vuia – avionul cu tren de aterizare pe roti cu pneuri; cu “Vuia I” acesta reuşeşte prima decolare fără să folosească nici un mijloc ajutător, numai cu aparate aflate la bord (în fapt, primul avion din istorie).
1906 – A.A. Beldiman – aparatul hidraulic cu dalta de percuţie pentru sondaje adânci.
1908 – Lazăr Edeleanu – “primul procedeu de rafinare a produselor petroliere cu bioxid de sulf din lume, procedeu care îi poarta numele.
1908 – Acad. Nicolaie Vasilescu-Karpen – “pila Karpen”, care funcţionează încă şi produce curent electric, neîntrerupt, de aproape 100 de ani!
1910 – iunie – Aurel Vlaicu – lansează primul avion din lume fuselat aerodinamic.
1910 – Tache Brumărescu – invenţie: maşină de tăiat sulf.
1910 – Ştefan Procopiu – efectul circular al discontinuităţilor de magnetism.
1910 – Gh. Marinescu – tratamentul paraliziei generale.
1910 – Henri Coandă reuşeşte o noua invenţie: primul zbor al unui avion cu reacţie (fabricaţie proprie).
1910 – Ioan Cantacuzino – “fenomenul Cantacuzino” (aglutinarea unor microbi).
1913-1916 – Ioan Cantacuzino – vaccinarea antiholerica (metoda Cantacuzino).
1916 – D. Danielopolu – acţiunea hipertensiva a digitalei.
1918 – Gogu Constantinescu – întemeiază o noua ştiinţa: sonicitatea.
1919 – Ştefan Procopiu – unitatea elementară de energie magnetica (magnetonul).
1920 – Emil Racoviţă – pune bazele Institutul de Speologie Cluj (primul din lume).
1920 – ing. Gheorghe Botezatu – a calculat traiectoriile posibile Pământ-Luna, folosite la pregătirea programelor “Apollo” (al căror părinte a fost sibianul Herman Oberth); el a fost şi şeful echipei de matematicieni care a lucrat la proiectul rachetei “Apollo” care a dus primul om pe Lună.
1921 – Aurel Perşu – invenţie: automobilul fără diferenţial, cu motor în spate (de forma “picăturii de apa”).
1921 – Nicolae Păulescu – descoperă insulina; pentru ca era un anti-mason virulent, Premiul Nobel l-au primit canadienii F. Banting si J.R.J. McLeod pentru aceasta descoperire”.
1921 – Ştefan Procopiu – Fenomenul Procopiu (depolarizarea luminii).
1922 – C.Levaditi şi Sazevac – bismutul ca agent terapeutic împotriva sifilisului.
1925 – Traian Vuia – invenţie: generatorul de abur cu ardere în camera închisă şi cu vaporizare instantanee.
1930 – Elie Carafoli – invenţie: avionul cu aripa joasă.
1933 – Henri Coandă – invenţie: aerodina lenticulara (farfuria zburătoare).
1938 – Henri Coandă – efectul Coandă.
1938 – Henri Coandă – discul volant.
1952 – Ia fiinţă Institutul Naţional de Geronto-Geriatrie “Dr. Ana Aslan”, primul institut de geriatrie din lume, model pentru ţările dezvoltate, prin asistenţă clinică şi cercetare. “Ana Aslan” are, anual, mii de pacienţi. Efectele Terapiei Aslan asupra îmbătrânirii au convins încă de la început, aducând institutului pacienţi cu nume celebre: Tito, de Gaulle, Pinochet, Chaplin, Claudia Cardinale, prinţese, conţi si directori ai unor mari bănci ale lumii. Renumele produselor “Aslan” a trecut şi Oceanul, John Kennedy recurgând, pentru o afecţiune a coloanei vertebrale, la un tratament la domiciliu cu “Gerovital”.

O menţiune specială facem pentru Ştefan Procopiu, fizician de renume mondial, doctor honoris causa al mai multor universităţi din lume, membru al Academiei Române, întemeietorul şcolii româneşti de magnetism, om de mare ţinută profesionala, de înaltă atitudine civică şi patriotism. În 1919, plecând de la teoria cuantelor a lui Max Planck, calculează valoarea magnetonului teoretic (unitatea elementară de energie magnetică), astăzi cunoscut ca “magnetonul Bohr-Procopiu”. În 1921, descoperă fenomenul de depolarizare a luminii în suspensii şi coloizi, denumit fenomenul Procopiu, urmat în 1930 de Efectul Procopiu, în magnetism. Propus spre acordarea premiului Nobel pentru fizică de către comisia de recomandări în urma dovedirii teoretice a existentei magnetonului, a fost privat pe nedrept de distincţie, aceasta fiindu-i înmânată savantului danez Niels Bohr, deşi descoperirea a fost anunţată întâi de român.

O sincronicitate uimitoare a fost sesizată de unele persoane: vehiculul descris de profetul biblic Ezechiel a fost asemuit cu ingenioasele centuri zburătoare testate de americani în 1961, dar, deşi americanii au fost creditaţi ca autori ai invenţiei, adevăratul inventator este Justin Capră care, în 1958 a proiectat, realizat si zburat cu un astfel de aparat. Acum, acest aparat a fost îmbunătăţit şi este folosit (cu o autonomie de 30-40 minute) pentru salvarea rapida de pe platformele marine şi pentru supravegherea zonelor forestiere.

Un crater de pe Lună poartă numele lui Spiru Haret. Aceasta deoarece savantul român a demonstrat că axa mare a elipsei pe care se deplasează Pământul în jurul soarelui este de o mărime variabilă, creând premisele de baza ale astrofizicii moderne.

Mai putem semnala existenţa unor personalităţi, adevăratele “vârfuri de talie universală” apărute dintre minorităţile din România, în toate domeniile. Un exemplu de prim rang: prof. Herman Oberth, un sas din Sibiu, considerat “părintele navigaţiei spaţiale”şi, de asemenea, profesorul lui Werner von Braun, şeful programului rachetelor americane “Saturn”.

Alte realizări româneşti:

Ştefan Odobleja – Părintele ciberneticii generalizate.
Timisoara – primul oras european cu iluminat stradal cu energie electrica (noiembrie 1884).
Griogore Antipa – savant naturalist, inventatorul dioramelor (1912).
Ion Agârbiceanu – primul laser cu gaz (heliu-neon) cu radiaţie infraroşie (1962).
Dumitru Daponte – inventatorul modalităţii de proiectare a filmului în relief.
Iulius Popper – inventatorul unui dispozitiv pentru recoltarea aurului din apa mării; în plus, este cel care a dat denumiri româneşti unor locuri din Ţara de Foc (Sinaia, Ureche, Lahovary, Rosetti).
Aurel Perşu – a stabilit că automobilul cu cele mai corecte forme aerodinamice trebuie să fie proiectat având forma unei picături de apă, în cădere. General Motors precum şi Ford au făcut propuneri pentru achiziţionarea patentului.
Anghel Saligny – construieşte în premieră mondială, la Brăila şi Galaţi, silozuri din beton armat (pentru poduri).
Eliza Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer din lume.
Smaranda Brăescu – una din primele femei paraşutist din lume, deţinătoare a mai multe recorduri mondiale în domeniu.

REALIZARI CONTEMPORANE

O alta idee propagată destul de puternic în societatea româneasca de astăzi este că, deloc mândri cu originea lor, unii dintre români afirmă că toate aceste prilejuri de mândrie naţională ţin doar de domeniul trecutului, că România de astăzi ar fi o “ţară bolnavă”, fără civilizaţie, fără personalităţi marcante, ea fiind mereu “codaşa Europei”.

Pentru a contracara astfel de teorii negativiste, menite să-i ţină pe români “la locul lor” (şi depărtându-i de tradiţia şi sufletul neamului românesc), teorii stabilite de cei ce se doresc “Atotputernicii Lumii”, Iluminaţi sau francmasoni, vom oferi si o serie de realizări ale geniului românesc ale ultimilor ani:
Dr.fiz. Eugen Pavel, de la Institutul de Fizica Atomică de la Măgurele, a realizat un CD ROM (din sticlă) cu o capacitate de stocare de 15.000 ori mai mare decât a unuia obişnuit. Pe 5 astfel de CD uri ar putea fi stocată întreaga Bibliotecă a Academiei Române, iar informaţiile ar putea rezista 5.000 de ani!!! În noiembrie 1999, invenţia sa a fost premiată cu medalia de aur la Salonul Mondial al Invenţiilor “Bruxelles Europa”, iar autorul doreşte cu orice preţ producerea de serie în România. Dar forurile din România întârzie la nesfârşit formalităţile”.
Constantin Pascu a realizat şi inventat în anul 2000, în premieră mondială, un aparat care purifică aerul în spaţiile de locuit: distruge bacteriile din aer, reţine praful şi fumul de ţigară, atmosfera devenind “ca în salină sau pe litoralul marin”. Instalarea acestui aparat costa atunci doar 480.000 lei!”

Petrica Ionescu este cel mai important regizor de opera după Zefirelli (afirmaţie făcută de George Astalos, în ian. 2001)
România a câştigat Campionatul Mondial de bridge (considerat de mulţi drept cel mai inteligent joc de cărţi) pe Internet, în 16.11.2000 (107 – 75 cu SUA în finala).
Hackerii români sunt consideraţi printre cei mai buni (şi mai periculoşi) din lume. “Distracţia” (conform declaraţiei lor, ei nu fură informaţii, ci doar doresc să îşi dovedească “valoarea”) celor “5 magnifici de la Răsărit” a obligat CIA să trimită o delegaţie la Bucureşti”. Printre site-urile “sparte” de ei: US Army, US Air Force, US Navy, NASA, Coast Guard, departamente federale, etc”.

La salonul invenţiilor de la Geneva (aprilie 2001), România s-a clasat pe locul I în privinţa numărului de premii obţinute şi pe locul II (după Rusia) ca număr de invenţii prezentate. Adică a luat premii pentru toate cele 62 de invenţii prezentate (22 premii I; 18 premii II; 22 premii III)!! Delegaţia română s-a mai întors de la Geneva şi cu 4 premii speciale din partea delegaţiilor altor ţări, un premiu de creativitate (pentru Ionuţ Moraru – invenţia “Biomer”), Medalia expoziţiei şi Diploma salonului pentru contribuţia excepţională în promovarea invenţiilor.

Prof. Ştefania Cory Calomfirescu a primit medalia de aur a mileniului din partea Universităţii Cambridge (ian. 2001), fiind aleasa şi în Consiliul Director al prestigioasei instituţii britanice. Posesoare a doua certificate de inovator, autoare a 8 tratate de neurologie, Şefa Clinicii de Neurologie din Cluj-Napoca este primul medic din lume care a scris un tratat despre edemul cerebral. În plus, medicul român a primit si medalia de onoare a mileniului din partea Institutului Biografic American, fiind numită şi în conducerea acestei unităţi.

Dr. Maria Georgescu, eleva prof. Ana Aslan si director al institutului cu acelaşi nume, a avut o serie de pacienţi celebri: Charlie Chaplin, Leonid Brejnev, Iosip Broz Tito, J.F.Kennedy, Charles de Gaulle, preşedinţii Suharto şi Ferdinand Marcos, generalul Augusto Pinochet (1993), prinţul Agacan (cu soţia), contele Olivetti, contesa Swarowsky, etc.

La olimpiada internaţională de matematica de la Washington (iulie 2001), elevii români au obţinut o medalie de aur, doua de argint si trei de bronz. Ei sunt din Galaţi, Arad, Vâlcea şi Constanţa. Participarea la olimpiade internaţionale de matematică şi fizică: 500 de elevi din 83 de ţări” Mihai Manea, medaliatul cu aur (din Galaţi) are, la 18 ani, un palmares impresionant: medalii de aur timp de trei ani consecutiv la internaţionale şi Balcaniadă”. Fireşte, el a fost “racolat” imediat de americani, optând pentru Universitatea din Princeton (SUA)”.

Ştefan Cosmin Buca, Maria Popa şi Mihai Ivănescu au fost nominalizaţi, în vara anului 2001, pentru Premiul Nobel de către instituţii din SUA! Primul este student la Economie, ceilalţi participă la programe în colaborare cu NASA.

Nicu Mincu din comuna Iveşti (Galaţi) vindecă diverse boli cu leacuri şi ceaiuri preparate din 170 de plante. La 81 de ani, arată ca la 50, pentru că, spune el, a descoperit un (secret) elixir al tinereţii”.

România este pe primele locuri în lume la ”exportul de inteligenţă”. De exemplu, la Microsoft, a doua limba vorbita este româna, iar la NASA mulţi dintre specialiştii de prim rang sunt tot români.

Radu Teodorescu este proprietarul celei mai renumite săli de gimnastică din SUA (Manhattan/New York). Emigrat în 1972, a ajuns cel mai celebru profesor de fitness de peste Ocean, printre clienţii săi numărându-se Robert Redford, Cindy Crawford, Candice Berger, Susan Sarandon, Mick Jagger, ş.a. Celebrele casete video „Lecţii de fitness” produse de Cindy Crawford începând din 1992 au fost realizate împreuna cu antrenorul său, Radu Teodorescu, care doreşte să înfiinţeze în România primul institut din lume de pregătire a profesorilor de educaţie fizica în fitness pentru adulţi”.

Nicolae Bălaşa (39 de ani), un inginer mecanic din Dolj, socoteşte mental mai rapid decât calculatorul (înmulţiri, împărţiri, ecuaţii de gradul II, radicali de ordinul III si IV)! Fost inginer la Uzina Mecanica Filiaşi, din 1994, Nicolae Balaşa este actualmente şomer.

Ion Scripcaru, strungar şi lăcătuş mecanic din satul Uzunu (Giurgiu) nu găseşte de 4 ani, 15.000 USD pentru a-şi realiza invenţia epocală (până la proba practică): motorul care nu consuma nimic! Acesta ar trebui să funcţioneze pe baza gravitaţiei, fiind în fapt “instalaţie mecanică amplificatoare de putere, capabilă să transforme forţa statică gravitaţională în lucru mecanic”. “S-ar închide toate centralele nucleare”, spune el. Numai ca OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci) a refuzat sa-i breveteze invenţia în lipsa unei machete funcţionale, doar pe baza schiţelor. Petre Roman si Ministerul Cercetării si Tehnologiei l-au tratat cu indiferenţă (1997), iar sponsorii nu se înghesuie (ca şi statul) să-i asigure cei 15.000 USD necesari.

Sandu Popescu din Oradea este primul fizician din lume care a reuşit teleportarea unei particule. O aplicaţie a acestei invenţii: criptografia, transmiterea mesajelor secrete. Acest eveniment epocal a avut loc în 4 iulie 1997, în laboratoarele din Bristol (Anglia) ale celebrei firme Hewlett Packard. Pe vremea lui Ceauşescu, Sandu Popescu a reuşit  performanţa de a fi şomer în România.

Ioan Davidoni (52 de ani), un bănăţean sărac material, dar bogat în idei geniale, este un exemplu relevant pentru modul în care ne pierdem cea mai mare bogăţie: inteligenţa şi inventivitatea. Angajat al fabricii de sticlă din Tomeşti (Timiş), pentru care a realizat, în câţiva ani, 45 de invenţii si inovaţii, el a fost disponibilizat când a îndrăznit să-şi ceară drepturile (o parte din cele 4,3 miliarde de lei economii aduse fabricii la nivelul anului 1995, adică de 4 ori greutatea sa în aur!) şi apoi a fost reangajat ca muncitor „din milă”!! Ulterior, Ioan Davidoni a mai realizat doua invenţii de excepţie: un recuperator de peliculă de ţiţei şi pantofi magnetici antistress ce pot asigura o longevitate de peste 100 de ani” Prima invenţie valorează miliarde de dolari în Vest, a doua a înregistrat-o inutil la OSIM, pentru că, atât chinezii, cât si americanii, i-au furat şi folosit invenţia cu un profit imens. De exemplu, în SUA s-au vândut peste 10 milioane de perechi, cu un profit de peste 1 miliard de dolari”. În acest timp, statul român ignora în continuare o invenţie, într-adevăr, de miliarde.

Anonim nascut la 14.11.1902, în Câmpina, este redescoperitorul tratamentului cu lumină. Prietenul său, Albert Einstein l-a avertizat: “Eşti un visător. Cine crezi că o sa-ţi permită să distrugi întreaga industrie farmaceutica şi să revoluţionezi medicina?“ Mai târziu, Elena Ceauşescu i-a propus, prin intermediari, să-i cedeze invenţia. Până la urmă, avea să ajungă prioritatea neuropatologului Peter Mendel, ca atâtea alte invenţii româneşti  pierdute în străinătate. În 1991, Carol Przybilla a înregistrat la OSIM brevetul unui aparat bazat pe invenţia sa mai veche, neconcretizat nici până acum. Între timp, principii incluse în tehnologia aparatului au fost utilizate în realizarea hiperboloidului inginerului rus Garin, cu aplicatii militare malefice. C.P. Carol Przybilla a mai realizat si alte invenţii deosebite: turbina cu combustie interna (1958, vânduta de statul român firmei General Motors), termocompresor frigorific cu circuit închis (1959), motor eliptic, fără bielă (vândută Japoniei şi folosită în celebrele motociclete japoneze), arma defensivă antitanc (anii `90).

Justin Capră este un inventator celebru al României, din păcate mereu tratat cu indiferenţă (chiar ostilitate) de autorităţile statului, condiţii în care nu e de mirare că unele din invenţiile sale (de miliarde de dolari) i-au fost pur si simplu furate de americani”. În 1956, la nici 25 de ani, Justin Capra a inventat primul rucsac zburător, un aparat individual de zbor. După 7 ani în care “semidocţii savanţi” l-au tratat cu dispreţ pentru că era doar tehnician şi nu inginer, în 1963, americanii Wendell Moore, Cecil Martin si Robert Cunings au preluat invenţia din România şi au lansat-o în fabricaţia de serie. În 1958, Justin Capra a realizat prima varianta a rachetonautului, cu care s-a ridicat de la pământ la Ambasada SUA, din Bucureşti. Rezultatul: invenţia a fost şi aceasta furată şi brevetată în 1962 de Wendell Moore (”specializat” deja!), iar inventatorul” a fost arestat de Securitate pentru că ar fi dorit să fugă din ţară cu aparatul său”. Justin Capră mai este şi realizatorul celui mai mic autoturism din lume, “Soleta”, care consuma 0,5l/100 km si al unei motorete unică în lume ce funcţionează cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, 80 km autonomie cu o încărcare).

Mihai Ruşeţel a inventat motorul cu apă! “Cazul Ruşeţel”, este elocvent pentru geniul românesc, dar şi pentru “talentul” cu care ne risipim forţele şi putem să ne pierdem valorile. Proiectul a fost depus la OSIM în 1980 şi a fost brevetat în ianuarie 2001. Până atunci, Securitatea l-a şicanat pentru refuzul de a cesiona invenţia statului, iar în februarie 1990, precaut, el a refuzat angajarea ca şi consilier tehnic la “Mercedes” (2.500 DM lunar) pentru a nu pierde, eventual, proprietatea invenţiei”. Motorul său se bazează, ca principiu de funcţionare, pe “cazanul Traian Vuia”, invenţie folosită încă la locomotivele Diesel electrice pentru încălzirea vagoanelor. Poate fi utilizat în domeniul transporturilor terestre şi navale, în locul turbinelor din termocentrale, şi chiar a centralelor termoelectrice. În lume, mai exista doua brevete în domeniu (Japonia si SUA), dar acestea nu depăşesc nivelul locomotivei cu aburi, necesitând combustibil solid sau lichid. “Motorul Ruşeţel” foloseşte drept combustibil doar apa, şi are dimensiunile unui motor de Dacie, sursa de energie iniţială fiind o banală baterie de maşină. Datele tehnice preconizate de a patra sa machetă (10 l/100 km consum de apa, 70 km/h viteza maximă) pot fi îmbunătăţite la realizarea prototipului: un motor cu apă montat pe o Dacie 1310. Directorul general al Uzinelor Dacia, ing. Constantin Stroe, care cunoaşte acest proiect chiar din 1980, a afirmat că este dispus să ajute inventatorul cu orice are nevoie pentru realizarea prototipului şi a declarat, încântat: “Reuşita ar fi un miracol, şi cred că în asemenea caz ar trebui să se inventeze pentru acest om „Premiul Super Nobel”.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: